Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Міноборони не підтримали ідею бронювання гіг-спеціалістів і ФОП

24 листопада 2023, 09:20
1583
0
Автор:
Реклама

Влітку з'явилася інформація, що у Міністерстві економіки обговорюють можливості, як зробити ФОП і гіг-спеціалістів доступними для бронювання від мобілізації. Видання DOU звернулося із запитом до Мінекономіки із проханням прокоментувати, чи є вже якісь конкретні зрушення у цій справі.

«Чинний закон передбачає, що бронюватися можуть лише підприємства, установи й організації. Законом не передбачено бронювання ФОП та гіг-контракторів. Наразі державними органами, галузевими об'єднаннями, представниками бізнесу не висловлено змістовних, збалансованих і узгоджених пропозицій щодо внесення змін до статей 23-25 Закону „Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію“. Крім цього, на сьогодні Міноборони та Генеральним штабом Збройних Сил України не підтримано пропозиції, спрямовані на розширення категорій військовозобов'язаних громадян України для отримання ними відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час шляхом їх бронювання. Водночас інформуємо, що з метою правової оцінки можливості застосування норм цього закону до ФОП, Мінекономіки звернулося до Мін'юсту», - зазначив заступник міністра економіки Ігор Фоменко у відповіді на інформаційний запит DOU.

У проєктному офісі Дія City виданню повідомили, що «законодавчих змін у цьому напрямі поки що не планується. Бронюванню підлягають лише спеціалісти у штаті, тобто офіційно оформлені згідно з КЗпП».

«Процедура бронювання є, вона працює, проте вона не враховує специфіку ІТ. Чи буде враховувати, я не знаю. Ми продовжуємо консультацію з державою через нашу ІТ-асоціацію, і працюємо над цим питанням. Воно складне і дуже неоднозначне, ми не можемо сказати „хочемо 100% чи 80% хедкаунту забронювати“. Це та історія, яка потребує додаткових консультацій на рівні профільного міністерства, на рівні Генштабу. Тому ми продовжуємо роботу», - розповіла президентка IT Ukraine Association і Managing/HR Operations Director Luxoft Олена Самборська.

В рішенні LIGA360:HR все про особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Бронювання працівників підприємств: актуальні питання для роботодавців

- Відповідальний за ведення військового обліку на підприємстві: вимоги та порядок призначення

- Посадова інструкція інспектора з кадрів, відповідального за ведення військового обліку: шаблон для користування

- Посадова інструкція інспектора з військового обліку: шаблон для користування

- Військовий облік: порядок звіряння облікових даних працівників

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини