Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП після припинення діяльності повернути надміру сплачений єдиний внесок

Реклама

Податківці знімають з обліку ФОПа після проведення передбаченої законом перевірки, здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску та закриття інтегрованих карток платника (далі - ІКП). Причому в інформаційній системі ІКП закривають згідно з п. 3 гл.1 розд. ІІ Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну № 5 від 12.01.2021 р., із встановленням дати закриття за умов:

  • погашення сум податкового боргу, санкцій та пені;

  • повернення платнику помилково та надміру сплачених грошових зобов'язань або списання до бюджетів за заявою платника;

  • відсутності розстрочених/відстрочених грошових зобов'язань, податкового боргу або іншої заборгованості, контроль за справлянням якої покладено на податкові органи, яка може бути розстрочена/відстрочена згідно з чинним законодавством, не погашених на дату закриття ІКП;

  • повноти відображення в ІКП результатів контрольно-перевірочної роботи.

Після проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОПа надміру сплачені грошові зобов'язання та кошти єдиного внеску (у разі відсутності заяви платника податків про їх повернення) списують до бюджетів та до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття і пенсійного страхування за рішенням керівника ДПС або особи, яка виконує його обов'язки.

Тому фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області нагадали, що ФОП, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, має можливість повернути суму надміру сплаченого єдиного внеску на підставі заяви, яка подається до дати зняття з обліку такого платника.

Форма заяви визначена у дод. 1 до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну № 417 від 23.07.2021 р.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини