Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форми мобінгу і його наслідки для роботодавця

Реклама

У колективах іноді виникають конфліктні ситуації і це нормально, проте мобінг - це систематичні і тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця чи колег, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації. Цькуванням часто намагаються змінити або припинити трудові права та обов'язки працівника. Людина в цей час може піддаватися як психологічному так і емоційному тиску, що знижує продуктивність її праці і змушує недооцінювати свою професійну придатність.

Психологічний та економічний тиск проявляється в різних формах, серед них:

  • створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);

  • безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

  • нерівність можливостей для навчання та кар'єрного росту;

  • нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;

  • безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);

  • необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.

Проте, варто пам'ятати, що вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов'язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом.

Спеціалісти Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці нагадали, що роботодавець зацікавлений створити здорову атмосферу та організувати робочі процеси так, щоб мобінг припинявся відразу при зародженні. Оскільки, цькування працівника тягне за собою накладення штрафу на громадян від 50 до 100 НМДГ або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин і накладення штрафу на ФОПів, які використовують найману працю, посадових осіб - від 100 до 200 НМДГ або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.

Вчинення мобінгу працівника групою осіб або особою, яку протягом року уже карали за таке ж порушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 НМДГ або громадські роботи на строк від 30 до 50 годин і накладення штрафу на ФОПів, які використовують найману працю, посадових осіб - від 200 до 400 НМДГ або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини