Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За роботу за кордоном у країнах, з якими укладено угоди, буде обчислюватися страховий стаж

28 листопада 2023, 09:11
2868
0
Автор:
Реклама

У парламенті почалася робота над підготовкою до другого читання законопроєкту №9453 щодо врегулювання питання пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Ми вже розповідали про цю ініціативу.

«На сьогодні дуже багато українців передпенсійного та пенсійного віку перебувають за кордоном. Ухвалений у першому читанні законопроєкт передбачає, що людина зможе ідентифікуватися у консульських установах у тій країні, де вона перебуває, щоб, наприклад, оформити пенсію або розв'язати певні проблеми з нарахуванням пенсій. Це можна буде зробити віддалено й не потрібно буде приїжджати в Україну. Також такі дії можна буде здійснити на території України, тобто ідентифікуватися, не відвідуючи Пенсійний фонд, зокрема на електронному порталі за допомогою «Дія.Підпис», - зазначила народна депутатка Ірина Борзова.

Вона вказала, що обчислюватися страховий стаж буде у тих людей, які працюють за кордоном у тих країнах, з якими Україна уклала відповідні угоди. «Це ратифіковані угоди про соціальну відповідальність двох країн. Важливо, що нині така угода розірвана з рф та білоруссю. Проте укладені угоди з Польщею, Болгарією, Грузією, Португалією, Іспанією. Весь перелік держав можна подивитися на сайті Міністерства соцполітики», - наголосила народна депутатка.

Кадровий облік без рутини! Придбай рішення LIGA360 для HR-менеджерів й кадровиків - економ робочий час. Замовте LIGA360 - дізнавайся першим про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини