Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зараховується страховий стаж, коли підприємство не працює — Мін'юст

Реклама

На сайті Мін'юсту роз'яснили, як визначити працівнику чи зараховується у нього страховий стаж, за умов, коли підприємство у Дніпрі не працює, але виплачує пів ставки зарплати.

Страховий стаж зараховується в тому випадку, коли роботодавець сплачує мінімальний страховий внесок за працівника. Причому перевірити сплату страхових платежів роботодавцем можна через додаток Дія. У Дії застрахована особа може сформувати довідку за формою ОК-5, в якій і зазначені фактично сплачені страхові внески.

Простій на підприємстві не звільняє роботодавця від сплати обов'язкових платежів і частки заробітної плати. Проте, якщо підприємство вирішить не відправляти працівника на простій, а призупинити з ним трудові відносини, то після цього йому припинять виплачувати зарплату і сплачувати страхові внески. У такому випадку і страховий стаж працівнику нараховуватися не буде.

Проте, перевести працівника з простою на призупинення трудових відносин можна лише тоді, коли роботодавець доведе, що не лише він зі своєї сторони не може надавати роботу, а й працівник внаслідок воєнного стану не можете виконувати свої трудові обов'язки. При цьому, на жаль, бувають приклади, коли особа думає, що вона на простої, а насправді роботодавець з нею призупинив трудові відносини.

Тому, щоб надалі спати спокійно, спеціалісти Мін'юсту радять сформувати довідку ОК-5 та перевірити сплату страхових внесків. Якщо ж немає можливості отримати довідку ОК-5 через Дію, можна звернутися до будь-якого відділення ПФУ, незалежно від місця проживання, і замовити таку довідку офлайн.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини