Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чотири законні випадки відключення побутових споживачів від електрики під час війни – обленерго

30 листопада 2023, 10:05
3000
0
Автор:
Реклама

Об'єкти побутових споживачів, в яких здійснюється підприємницька діяльність, повинні бути переведені на юридичний тариф. Тому працівники обленерго проводять обстеження таких електроустановок і повідомляють споживачів про необхідність переукладення договору.

Переукладення договорів для підприємницької діяльності

Споживачу потрібно звернутись до Центру обслуговування клієнтів обленерго із заявою та переукласти договір на розподіл як з юридичною особою-споживачем. Під час укладання договору жодних вимог щодо обліку енергетики не надають, з тією самою потужністю та обліком переводять споживачів. Пізніше, якщо наприклад буде перебір потужності, умови зміняться.

У випадку, якщо в будинку чи квартирі здійснюється підприємницька діяльність й одночасно проживають власники, можна розділити потужність, і для проживання встановити окремий прилад обліку, а загальний лічильник перевести на юридичний тариф. Про це розповіли представники «Львівобленерго».

Фотофіксація приладів обліку

Починаючи з 2021 року у «Львівобленерго» почали поетапно реалізовувати проект фотофіксації показників. Контролери компанії забезпечені гаджетами і під час планових оглядів фотографують прилади обліку з показником, номером, пломбою. Далі файли завантажують у програму і це дозволяє уникати скарг чи непорозумінь зі споживачами.

Починаючи з вересня цього року такими самими гаджетами забезпечені групи експлуатації засобів обліку, які проводитимуть фотофіксацію при заміні лічильників.

Чи вимикають споживачів за борги чи з інших причин

Відповідно до постанов НКРЕКП під час військового стану побутових споживачів електроенергії не вимикають за борги. Однак відключення можливе з інших вагомих причин, після відповідного попередження споживача:

- заборгованість за споживання електроенергії у гаражах або гаражних кооперативах, адже відповідно до постанови НКРЕКП з 2023 року такі об'єкти розраховуються за промисловим тарифом;

- борг за необліковану електроенергію, тобто коли зафіксовано факт крадіжки;

- коли здійснюється підприємницька діяльність побутовим споживачем і після акту та попередження споживач не переуклав договір як юридична особа-споживач;

- недопуск працівників обленерго до приладів обліку для контрольного зйому показника чи заміни лічильника.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Читайте также «Які наслідки не сформованого Z-звіт через повітряну тривогу або відсутність електрики».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини