Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба пояснила зміни правил ввезення гуманітарки з 1 грудня 2023 року

4 грудня 2023, 10:50
486
0
Автор:
Реклама

Відповідно до змін, що відбулись у законодавстві України з питань гуманітарної допомоги, з 01.12.2023 року втратила чинність Постанова №174 та був запроваджений Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, яким удосконалено механізм визнання товарів гуманітарною допомогою та контролю за їх використанням за цільовим призначенням.

Також внесено зміни до Закону про гуманітарну допомогу, а саме: розширюється перелік осіб, які можуть бути отримувачами та набувачами гуманітарної допомоги та закріплюється на законодавчому рівні право КМУ встановлювати спрощений порядок визнання товарів гуманітарною допомогою за декларативним принципом у період дії воєнного стану. Зазначені зміни стосуються саме питань визнання товарів гуманітарною допомогою, їх обліку, звітування отримувачів, а також розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану. При цьому механізм пропуску митними органами гуманітарної допомоги через митний кордон України принципово не змінюється, кажуть у ДМС.

Особливістю декларування митному органу товарів гуманітарної допомоги (на відміну від передбаченого Постановою № 174) є зазначення в декларації номера отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та унікального коду гуманітарної допомоги, наданого автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги, вимоги щодо яких встановлені пунктами 4, 6 - 8 Порядку.

Водночас встановлено перехідний період для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги, що здійснюється відповідно до Порядку, протягом якого пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги. При цьому пункти 4, 6 - 14, 17 Порядку не застосовуються. Отримувач гуманітарної допомоги, ввезеної без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, до 31 березня 2024 р. завантажує до зазначеної системи копію паперового звіту про розподіл та використання гуманітарної допомоги за формою згідно з додатком 3 до Порядку.

Таким чином, з 01.12.2023 до 01.04.2024 р. дозволяється декларування та пропуск на митну територію України товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги. При цьому надання отримувачами гуманітарної допомоги звітності до автоматизованої системи Мінсоцполітики є обов'язковим.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини