Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін’юст переніс на 1 квітня запуск Порядку повідомлення розбіжностей щодо кінцевих власників бізнесу

4 грудня 2023, 11:45
435
0
Автор:
Реклама

Щоб дати усім суб'єктам первинного фінансового моніторингу час для організаційних заходів, необхідних для впровадження механізму повідомлення держателя ЄДР про виявлення розбіжностей у відомостях про кінцевого бенефіціарного власника та структури власності юридичної особи, Міністерством юстиції видано накази про зміни у своїх рішеннях.

Завдяки цьому відтерміновано до 1 квітня 2024 року впровадження:

- Порядку повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи;

- Порядку передачі держателем Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформації про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи, отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки юридичної особи, та відповідними відомостями, розміщеними в зазначеному реєстрі, та про суб'єкта первинного фінансового моніторингу, яким виявлено такі розбіжності, до спеціально уповноваженого органу.

Тепер указані порядки повинні запрацювати аж з 1 квітня 2024 року.

Згідно з Порядком повідомлення суб'єкт первинного фінансового моніторингу (СПФМ) буде повідомляти про виявлення розбіжностей між отриманими ним в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності клієнта (зокрема, про виявлення неповноти, неточностей чи помилок в інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про структуру власності такого клієнта, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань). Зробити це слід протягом 10 робочих днів з дня виявлення розбіжностей.

А Мін'юст як держатель ЄДР буде передавати інформацію про такого суб'єкта первинного фінансового моніторингу та виявлені ним розбіжності до спеціально уповноваженого органу.

Повідомлення про виявлення розбіжностей слід оформляти у форматі .xls за визначеною Порядком № 2542/5 формою, воно підписується особисто СПФМ шляхом накладення електронного підпису. До Повідомлення СПФМ додаватиме скановані копії відповідних матеріалів та документів (у разі їх наявності), заархівовані в один файл для кожного запису повідомлення. Повідомлення разом зі сканованими копіями відповідних матеріалів та документів (у разі їх наявності) будуть надсилати Міністерству юстиції України у вигляді заархівованої теки, яка захищається шляхом її направленого шифрування з використанням сертифіката шифрування отримувача, який Міністерство юстиції України разом з адресою електронної пошти для отримання таких повідомлень розміщує на офіційному вебсайті.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини