Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За пальне отримано часткову оплату до 1 липня 2023 року, а відвантажено після: що з ПДВ

4 грудня 2023, 14:15
364
0
Автор:
Реклама

Посадовці ДПС в роз'ясненні із категорії 101.08 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) відповіли на питання щодо того за якою ставкою ПДВ оподатковувати операції з постачання пального та нафтопродуктів (крім операцій, що оподатковуються за ставкою 0 %), якщо попередню часткову оплату за такі товари отримано до 01.07.2023 р., а відвантаження відбулося уже після цієї дати.

Контролери нагадали: на період дії правового режиму воєнного стану на території України до 01 липня 2023 року, операції з постачання та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозд. 5 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ, яким встановлено ставки акцизного податку на такі товари, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються за ставкою у розмірі 7 %.

Водночас, нагадують фахівці ДПС, при визначенні порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг слід керуватися нормами ПКУ, які діють на дату визначення податкових зобов'язань з ПДВ за такою операцією, тобто на дату настання «першої події».

Якщо за операції з постачання пального та нафтопродуктів платник податку - постачальник отримав до 01.07.2023 р. часткову попередню оплату, то на дату отримання коштів він повинен скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ за ставкою 7 % виходячи із суми такої попередньої оплати. У відповідній графі цієї податкової накладної має бути зазначена частина кількості товару, за яку було отримано часткову попередню оплату.

Фактичне відвантаження пального та нафтопродуктів у періоді після зміни ставки оподаткування ПДВ на 20% (тобто починаючи з 01.07.2023 р.) у межах отриманої часткової попередньої оплати («друга подія») не зумовлює у платника податкових наслідків у частині ПДВ. На дату відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової попередньої оплати («перша подія») на неоплачену частину відвантажених товарів складається податкова накладна з нарахуванням ПДВ за ставкою 20%.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Знову про "вдосконалене" блокування ПН/РК, або Чергові прагнення Уряду дбати про сумлінних платників ПДВ».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини