Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чек сформували не на дату попередньої оплати на картковий рахунок продавця: чи буде відповідальність

6 грудня 2023, 13:05
404
0
Автор:
Реклама

Посадовці ДПС в роз'ясненні із категорії 109.19 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) відповіли на питання щодо застосування відповідальності до СГ, який здійснює діяльність використовуючи Інтернет, якщо розрахунковий документ був сформований не на дату отримання попередньо оплачених покупцем коштів на картковий рахунок продавця, а у момент відвантаження товару.

Контролери нагадали: обов'язок застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахунків, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції , які чітко визначенні законодавством.

Законодавство України однаково поширює свою дію як на готівкові, так і безготівкові розрахунки, які здійснені за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток продавців товарів у мережі Інтернет, які проводяться суб'єктами господарювання всіх форм власності, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Причомуобов'язок суб'єкта господарювання застосовувати РРО/ПРРО при отриманні оплати за товари (роботи, послуги) залежить не від форми оплати, а виникає відповідно до способу її здійснення.

Тобто, для суб'єкта господарювання, на якого поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265/95-ВР від 06.07.1995 р., для цілей застосування РРО/ПРРО не має значення який спосіб для оплати обрав покупець, а має значення лише спосіб, який запропоновано суб'єктом господарювання покупцю .

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг та застосування РРО/ПРРО встановлено ст. 3 Закону № 265/95-ВР , який не встановлює конкретних часових проміжків фіскалізації розрахунків, а лише визначає обов'язок її здійснення.

Згідно з абз. 3 ч. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» № 1023-XII від 12.05.1991 р. розрахунковий документ має бути виданий або створений в електронній формі не пізніше моменту передачі товару (послуги).

Отже, основною нормою законодавства в Україні, якою визначено проміжок часу в який необхідно надати покупцю розрахунковий документ є абз. 3 ч. 11 ст. 8 Закону № 1023.

Таким чином, за умови проведення розрахунків дистанційно, фіскальний касовий чек має видаватись споживачу або безпосередньо під час здійснення розрахунків з ним, або не пізніше моменту отримання ним товару.

При цьому, паперова та електронна форма фіскальних касових чеків є рівнозначними між собою та можуть видаватися у будь-якому випадку.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Проблемні питання в інтернет-торгівлі: облік повернення товарів».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини