Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи звільняються від сплати мінімального податкового зобов’язання мобілізовані громадяни — ДПС

Реклама

Чинними нормами ПКУ не передбачено звільнення фізособи, яка була призвана на військову службу до ЗСУ під час загальної мобілізації, від сплати МПЗ, що нарахували контролери у податковому повідомленні-рішенні.

Проте така особа може бути звільнена від передбаченої ПКУ відповідальності за несвоєчасну сплату МПЗ, якщо погасить зобов'язання протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Для цього варто подати до ДПС заяву про відсутність можливості виконання податкового обов'язку разом з документами, які передбачені Переліком документів (затвердженим наказом Мінфіну від 29.07.2022 року № 225) і підтверджують неможливість платника податків - фізособи, зокрема, самозайнятої особи, своєчасно виконати повинність (і обов'язок податкового агента теж). Тобто разом з заявою необхідно надати копію військового квитка або іншого документу, виданого відповідним держорганом, де зазначено дані про призов на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Спеціалісти Головного управління ДПС у Житомирській області уточнили, що у разі відсутності у платника податків можливості підготувати таку заяву та відповідні документи (їх копії), інформацію у строки, визначені п. 3 розд. ІІ Порядку № 225 (не пізніше 30 вересня 2022 року), платник податків має це зробити не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому відбудеться демобілізація (абз. 2 п. 4 розд. ІІ Порядку № 225).

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини