Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Блокада пунктів пропуску – що зараз на кордоні з Польщею, Словаччиною та Угорщиною

12 грудня 2023, 09:45
4008
0
Автор:
Реклама

Як ви знаєте, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною. Згодом четвертий пункт заблокували польські фермери. З 1 по 4 грудня блокували кордон перевізники Словаччини. Як же зараз виглядає ситуація з блокуванням українського кордону?

Кордон з Польщею

В умовах непоступливості польських блокувальників, цікавим виявився український хід з переміщенням вантажівок через кордон залізницею. Зрозуміло, що це не врятує ситуацію і не вирішить усіх проблем, але показало бодай якусь альтернативу.

Як зауважив віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін, залізниця може перевозити через польський кордон до 100 фур в обох напрямах. Так, це коштує певні гроші, не так швидко, але де-факто ми маємо сьогодні реальну альтернативу, наголошує він. "Ми знаємо багато імпортерів, які, щоб не ризикувати, одразу направили свої машини через Румунію", - повідомив Балін. Він сподівається, що невдовзі запрацює новий уряд Польщі й це згодом сприятиме вирішенню проблеми блокування кордону для фур.

11 грудня польські перевізники завершили блокування пункту пропуску «Дорогуськ - Ягодин», про це повідомили у ДержприкордонслужбІ. Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі. Прикордонники звернулися до водіїв із проханням, врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень. До блокади пропускна спроможність пункту пропуску «Дорогуськ - Ягодин» в обидва напрямки складала 1200-1300 вантажівок, тоді як під час блокади за добу пропускалось в середньому 150 вантажівок.

Посол України в Польщі Василь Зварич сподівається, що за прикладом війта гміни Дорогуськ, який своїм рішення припинив протест біля кордону з Україною, підуть також війти інших польських гмін, де відбувається блокада доріг польськими перевізниками. “Ми вітаємо це рішення війта гміни Дорогуськ. Воно було довгоочікуваним, оскільки сам перебіг протесту з блокування руху вантажівок завдав значної матеріальної шкоди як Україні так і Польщі, а також іншим країнам Європи, не кажучи вже про погодні умови, в яких по 18 днів і більше стояли українські водії. Це наражало на небезпеку їх життя і здоров'я”, - підкреслив Зварич.

Кордон зі Словаччиною

11 грудня Спілка автомобільних перевізників Словаччини оголосила про продовження блокади кордону з Україною на прикордонному пункті пропуску автотранспорту «Вишнє Німецьке - Ужгород». Кордон заблокували для вантажних перевезень, пасажирський рух обіцяють не обмежувати, інформує ДПСУ.

Важлива деталь: словацькі перевізники блокуватимуть рух вантажівок, що рухаються на виїзд з України (раніше вони блокували виїзд з ЄС). Про це повідомила Закарпатська митниця.

Кордон з Угорщиною

ДМСУ попередила, що останнім часом у пункті пропуску «Чоп - Захонь», що на українсько-угорському кордоні, спостерігається негативна тенденція зі зменшення кількості прийнятих угорською стороною великогабаритних транспортних засобів. Це пов'язано насамперед із відсутністю експедиторських організацій у пункті пропуску «Захонь», що на угорській стороні. Саме там здійснювалося оформлення транзитних документів Т1 на вантажі, які ввозили великогабаритні автомобілі на територію ЄС через зазначений пункт пропуску. Враховуючи, що більшість перевізників здійснювали оформлення документів Т1 у пункті пропуску "Захонь" на угорській стороні, то велика кількість транспортних засобів була повернута угорською стороною на територію України через відсутність оформлених Т1.

Тож, з метою уникнення випадків повернення транспортних засобів угорською стороною та стабілізації ритмічності приймання транспортних засобів митними органами Угорщини, ДМС звертає увагу експортерів та перевізників на необхідності оформлення документів Т1 у внутрішніх митницях одразу при оформленні експортних митних декларацій.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини