Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 липня 2024 року за контрабанду буде кримінальна відповідальність – Закон прийнято

12 грудня 2023, 13:05
2331
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про запланований у парламенті розгляд президентського законопроєкту №5420 щодо криміналізації контрабанди. І ось Верховна Рада України 9 грудня прийняла в цілому Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів.

Прийнятим Законом запроваджено з 1 липня 2024 року кримінальну відповідальність за товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис грн, а вартістю понад 15,14 млн грн - відповідальність від штрафу в 850 тис грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна.

Для підакцизних товарів вартістю від 1,136 до 2,271 млн грн діятиме санкція від 340 тис грн штрафу до 6 років позбавлення волі, а вартістю понад 2,271 млн грн - від 1,275 млн грн штрафу до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

«На мою думку, товарна контрабанда, тобто навмисне ввезення на територію України товарів, які не декларуються, це злочин. Якщо людина, група осіб, бізнес або бізнес у змові з митниками ввозять товари, не сплачуючи митних платежів, то за це буде кримінальна відповідальність. Важливо, що народні депутати лояльно поставилися до прохань бізнесу, врахували побажання, зокрема збільшили ліміти настання кримінальної відповідальності до надзвичайно високого рівня - 6,71 млн грн», - зазначив заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Він також додав, що кримінальну відповідальність за контрабанду нестимуть усі, хто до неї причетний, а не тільки якась одна особа, наприклад, водій, що перевозив товар, чи директор компанії. Усі ці речі будуть встановлюватися й доводитися.

Шукаєш роз?яснення законодавчих норм для бухгалтерського обліку? Спробуй LIGA360. З будь-якого НПА можна перейти на пов?язані документи, як-то статті, роз?яснення держорганів, чи інші закони. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини