Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримінальна відповідальність за контрабанду з 1 січня 2024 року — депутати за, бізнес проти

8 грудня 2023, 10:55
1960
0
Автор:
Реклама

У парламенті ще з 2021 року лежить внесений Президентом проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» (реєстр. №5420). Тоді ж, у 2021-у законопроект прийняли за основу, але з того часу ситуація завмерла. І ось Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект.

Підготовленим до другого читання законопроектом пропонується внести зміни до статей 201 («Контрабанда культурних цінностей та зброї») та 201-1 («Контрабанда лісоматеріалів та цінних порід дерев») ККУ та доповнити Кодекс новими статтями 201-3 («Контрабанда товарів»), 201-4 («Контрабанда підакцизних товарів»), якими встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів. Також детективи органів Бюро економічної безпеки України наділяються повноваженнями щодо проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, передбачених статтями 201-1, 201-3, 201-4 КК України.

Пропонується поетапне набрання чинності положеннями законопроекту щодо запровадження кримінальної відповідальності за: контрабанду підакцизних товарів - з 1 січня 2024 року, контрабанду всіх інших товарів - з 1 липня 2024 року.

Своєю чергою, Європейська Бізнес Асоціація звернулася до народних депутатів з наполегливим проханням відправити документ на доопрацювання. На думку ЄБА, поріг відповідальності за митні правопорушення - 147 тис. несплачених платежів - необґрунтовано низький. Для порівняння, відповідальність за ухилення від сплати податків настає за умови несплати близько 3 млн грн. А проект закону передбачає надто широкий діапазон у виборі покарання (відносно невеликий штраф 17 тис. грн або позбавлення волі на тривалий термін до 11 років). Це несе за собою множинні корупційні ризики, на думку бізнес-спільноти.

В ЄБА зауважили, що законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання у частині встановлення чіткого переліку суб'єктів кримінальної відповідальності за ці правопорушення, тобто залишається не зрозумілим, хто може бути притягнений до кримінальної відповідальності за такі злочини - керівник підприємства, декларант, митний брокер, перевізник тощо. Для підакцизних товарів проєкт закону потребує суттєвого доопрацювання у частині уточнення переліку предметів товарної контрабанди, а саме окремих підакцизних товарів, передбачення кваліфікуючих ознак та адекватних обґрунтованих санкцій за вчинення злочину.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини