Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ знизив облікову ставку до 15%

Реклама

Враховуючи успішну адаптацію учасників ринку до нового курсового режиму, подальше зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань, Правління НБУ вирішило знизити облікову ставку, а також інші процентні ставки за своїми операціями.

Це рішення, інформує НБУ, сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень.

Тож, з 15 грудня 2023 року облікова ставка, а разом з нею і ставка за основною операцією НБУ з розміщення депозитних сертифікатів овернайт, встановлюється на рівні 15%. Знижуються також інші ставки:

  • ставка за тримісячними депозитними сертифікатами - до 19%;

  • ставка за кредитами рефінансування - до 21%.

У НБУ вказали, що подальша динаміка облікової ставки залежатиме від розвитку інфляційних процесів, стану валютного ринку, ритмічності надходження та достатності обсягів міжнародної допомоги, ситуації з безпековими ризиками та інших чинників.

Відслідковувати зміну облікової ставки можна у довіднику «Розмір облікової ставки Національного банку України». Зважайте, що її розмір використовують у деяких випадках визначення пені за порушення податкового законодавства.

Новорічні знижки для бухгалтерів - до 40%. Отримайте максимум корисних функцій LIGA360 з професійною аналітикою для бухгалтера, практичними ситуаціями для роботи, актуальними НПА для обліку та звітності. Встигніть до кінця грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини