Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У МОЗ затвердили порядок дій при виявленні небезпеки впливу на працівників хімічних речовин

Реклама

У МОЗ затвердили Порядок дій роботодавців у разі виявлення небезпеки впливу на працівників хімічних речовин та біологічних агентів наказом від 17.11.2023 р. № 1976.

Дотримання Порядку має захистити працівників від загрози для їх безпеки та здоров'я, що може виникати під впливом хімічних речовин та біологічних агентів, які є на робочому місці, або можуть з'явитися у процесі роботи з даними речовинами.

За Порядком найматель має повідомити працівника під розписку про умови праці та наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів і про можливі наслідки їх впливу на здоров'я.

Оцінивши фактори ризику для здоров'я та життя, роботодавець має запобігати ураженню або негативному впливу шкідливих речовин на працівників. Якщо ж технічно неможливо замінити хімічні речовини та біологічні агенти на ті, що мають менший клас небезпеки для людей або змінити технологічний процес на більш безпечний, роботодавець повинен забезпечити, щоб такі речовини виготовлялися та використовувалися в закритій системі.

Коли і закрита система є технічно неможливою, найматель повинен убезпечити працівників шляхом використання засобів індивідуального та колективного захисту, а також зменшити час контакту з небезпечними речовинами.

Важливо, що рівень впливу не повинен перевищувати норми, встановлені наказом МОЗ «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони» від 14.07.2020 р. № 1596.

Згідно з Порядком роботодавець має контролювати, щоб працівники, виконуючи роботи, які можуть спричинити ризик забруднення або ураження хімречовинами та біологічними агентами:

  • не вживали їжу, напої та тютюнові вироби на тих робочих ділянках, де існує ризик забруднення такими речовинами;

  • були забезпечені спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту;

  • були забезпечені санітарно-побутовими та спеціальними приміщеннями для роздільного зберігання робочого або захисного одягу та особистих речей повсякденного користування.

Якщо під час медичного огляду у працівника виявлено захворювання або погіршення стану здоров'я, викликане впливом хімічних речовин та біологічних агентів або перевищенням їх гранично допустимої концентрації на робочому місці, найматель керуючись висновками медогляду повинен:

  • виконати рекомендації медпрацівника і створити безпечні умови праці згідно з висновком ЛКК закладу охорони здоров'я;

  • усунути або зменшити небезпеку, перевести працівника на альтернативне робоче місце, де відсутня небезпека повторного впливу шкідливої хімічної речовини та біологічних агентів;

  • організувати медичні обстеження всіх працівників, які піддавалися впливу шкідливої хімічної речовини та біологічних агентів;

  • провести розслідування професійного захворювання відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. N 337.

Цей наказ набере чинності з дня його оприлюднення. Станом на 15.12.2023 р. ще не опублікований.

Новорічні знижки для бухгалтерів - до 40%. Отримайте максимум корисних функцій LIGA360 з професійною аналітикою для бухгалтера, практичними ситуаціями для роботи, актуальними НПА для обліку та звітності. Встигніть до кінця грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини