Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові можливості для бізнесу: запустили програму держпідтримки «Доступний факторинг»

Реклама

Мінекономіки та Мінфін після плідної співпраці запустили програму «Доступний факторинг». Нова розробка має посилити державну підтримку українського бізнесу і працюватиме в рамках уже популярної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Адміністратором програми «Доступний факторинг» призначили Фонд розвитку підприємництва, який вже уклав угоди про співробітництво з 5 фінустановами-партнерами: OTP Bank, Україна, ТАСКОМБАНК, Com In Bank, Глобус Банк та ПАТ «МТБ БАНК».

Причому допомагатиме підвищити обізнаність бізнесу про факторинг проект USAID «Реформування фінансового сектору».

Ще у вересні КМУ затвердив Порядок надання фінансової держпідтримки суб'єктам підприємництва за договорами факторингу (під відступлене право грошової вимоги за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги тощо). Тож, за розробленим Мінекономіки Порядком:

  • держпідтримку бізнесу за договорами факторингу буде здійснювати Фонд розвитку підприємництва в межах отриманих коштів, що передбачені у держбюджеті;

  • фактором може бути лише банк, що має відповідну ліцензію, і лише за договорами внутрішнього факторингу;

  • максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу - до 95% суми грошової вимоги, або до 150 млн грн (з урахуванням отриманої держпідтримки за програмами кредитування та лізингу);

  • максимальний строк користування факторинговим фінансуванням для суб'єкта підприємництва - 360 днів;

  • держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13% річних.

Водночас Порядком встановили обмеження для банків розмірів процентної ставки, одноразової комісії та комісії за додаткові послуги, підвищеної винагороди за порушення суб'єктом підприємництва умов договору факторингу тощо.

При цьому, за інформацією Урядового порталу, Порядок також визначає критерії для підприємців, що забажають отримати держдопомогу за договорами факторингу та вимоги до цих договорів.

Новорічні знижки для бухгалтерів - до 40%. Отримайте максимум корисних функцій LIGA360 з професійною аналітикою для бухгалтера, практичними ситуаціями для роботи, актуальними НПА для обліку та звітності. Встигніть до кінця грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини