Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зарплата 2000 євро, але дорожча комуналка та продукти – аналітик про ціни після вступу до ЄС

20 грудня 2023, 10:50
297
0
Автор:
Реклама

Що Україна втратить і в чому виграє після вступу до Європейського Союзу? Як це відобразиться на ціні товарів та послуг? Варто боятися конкуренції або Україна здатна сама себе забезпечувати найнеобіхднішим? ЄС насамперед - величезний ринок, і для України це плюс, розповів економіст Андрій Новак.

Середня зарплата в країнах ЄС - 2000 євро на місяць, в Україні сьогодні цей показник вп'ятеро нижчий. Але існує думка, що після вступу до ЄС країна у будь-якому разі починає жити краще і доходи громадян зростають.

«Сам факт набуття членства в ЄС не є гарантією чи умовою того, що в країні, яка набуває членство, автоматично зростають соціальні платежі. Для того, щоб зростали соціальні платежі, потрібно, щоб зростала економіка, щоб показники ВВП були високими, і тільки завдяки росту ВВП ми можемо піднімати соціальні стандарти, зарплати і пенсії. Але приналежність України до клубу найбільш розвинених держав Європи стане одним зі стимулів до росту національної економіки», - каже експерт.

Також Новак зауважив, що з багатьох позицій в Європі ціни нижчі, ніж у нас. Наприклад, це стосується техніки. Щодо одягу і взуття в Європі можна знаходити набагато дешевші варіанти. «Щодо продуктів харчування ми в Україні маємо власне забезпечення, звичайно, в нас присутні і імпортні продукти, але власний агросектор дає нам безпечну базу. Пальне з Європи ми зараз завозимо за безумовно європейськими цінами», - каже він.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини