Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи мають право ФОПи — єдинники першої та другої груп не сплачувати ЄП

Реклама

До 01 серпня 2023 року, ФОПи - платники єдиного податку першої та другої групи мали право не сплачувати єдиний податок.

Проте Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ внесено зміни до ПКУ та з 01 серпня скасовано таку можливість.

Водночас єдинники першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця:

  • в якому почалися бойові дії на відповідній території;

  • виникла можливість бойових дій;

  • почалася тимчасова окупація території.

Таке пом'якшення діятиме до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Водночас вищезгадані платники не заповнюють декларацію платника єдиного податку - ФОПа за період, коли цей податок не сплачували.

Причому штрафні санкції та пеню за несплату або неповну сплату авансових внесків з єдиного податку податківці до таких платників не будуть застосовувати.

Дату початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації можна перевірити у Переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф. Перелік територій затверджено наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309.

Важливо, що норми п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовують з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено держреєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу, ніж зазначена в абз. 1 п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Податківці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звернули увагу, що ФОПи - платники єдиного податку першої та другої груп, які зареєструвалися на території зі списку Переліку територій, вже після визначених цим Переліком дат виникнення можливості бойових дій/початку бойових/тимчасової окупації повинні сплачувати єдиний податок.

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини