Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які штрафи за неподання/несвоєчасне подання звіту про контрольовані операції та повідомлення про участь у МГК

Реклама

Платники податків мають складати та подавати звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням згідно з нормами п. 39.4 ПКУ.

Так, у пп. 39.4.2 ПКУ автори вказали, що звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі - МГК), які у звітному році здійснювали такі операції, платники зобов'язані подавати до 1 жовтня, що настає за звітним.

Починаючи з 2022 року цей вид звітності повинні подавати лише платники податків - учасники МГК, які здійснювали контрольовані операції (п. 53 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

За неподання або несвоєчасне подання звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у МГК передбачена відповідальність згідно з п. 120.3 та 120.6 ПКУ.

Тому неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у МГК (п. 120.3 ПКУ) тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

  • 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за неподання звіту про контрольовані операції;

  • 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за неподання повідомлення про участь у МГК.

При цьому платник все ж має подати звіт та/або повідомлення протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу. Порушення і цих термінів спровокує накладення штрафу в розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожен календарний день неподання, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму.

Несвоєчасне подання платником податків звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у МГК (п. 120.6 ПКУ) тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

  • одного розміру прожиткового мінімуму за кожний календарний день несвоєчасного подання звіту про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму;

  • одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, за кожний календарний день несвоєчасного подання повідомлення про участь у МГК, але не більше 100 розмірів прожиткового мінімуму.

Водночас пп. 69.1 підрозд. 10 розд XX «Перехідні, положення» ПКУ передбачено окремі особливості для платників податків, які не мають можливості своєчасно виконати свій обов'язок, тобто у визначені терміни сплатити податки та збори, подати звітність тощо.

Порядок, за яким платник податків може підтвердити неможливість виконання своїх обов'язків та перелік необхідних для цього документів затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225.

Отже, інформує Головне управління ДПС у Вінницькій області: до платника податків, який мав можливості виконувати свої обов'язки і вчасно подати звітність та документи (повідомлення), у тому числі з переліку ст. 39 ПКУ, застосують штрафні санкції, визначені п.120.3 та п.120.6 ПКУ починаючи з 27.05.2022 року.

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини