Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Протягом доби відряджений перебував і на території України і за її межами: який розмір добових враховувати для ПДФО

Реклама

Відповідно до пп. 165.1.11 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають кошти, отримані ним на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ.

Суму добових визначають в разі відрядження:

  • у межах України та країн, в'їзд громадян України на територію яких не потребує наявності візи, - згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;

  • до країн, в'їзд на територію яких громадяни України здійснюють за наявності візи, - згідно з наказом про відрядження та документальними доказами перебування особи у відрядженні (відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів, рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

Якщо перелічених підтвердних документів немає, то суму добових включають до оподатковуваного доходу платника податку.

Основним документом, який регулює відрядження працівників органів держвлади та підприємств, що повністю або частково фінансують з бюджету, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 р. № 59. При цьому інші підприємства та організації можуть її використовувати як довідковий документ.

Добові витрати з дня останньої пересадки на інший транспортний засіб (вибуття з готелю, мотелю, іншого житлового приміщення) на території України під час прямування у відрядження за кордон і до дня першої пересадки на інший транспортний засіб (зупинки в готелі, мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України (включно) під час повернення в Україну відшкодовують за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

У разі якщо день вибуття у відрядження або день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи співпав із днем вказаної пересадки (зупинення), добові за такий день відшкодовують за нормами для відряджень за кордон, тобто в розмірі не вище 80 євро за офіційним обмінним курсом НБУ.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.17 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Саме час забезпечити себе інформацією та інструментами для роботи на весь рік! Отримуйте знижки до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку для зв?язку з менеджером.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини