Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконання військово-транспортного обов’язку поширять і на ФОПів — законопроєкт №10378

28 грудня 2023, 09:08
1435
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Кабмін зареєстрував законопроєкт від 25.12.2023 р. №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». Проєкт доволі великий, тож зараз зупинимося на питанні виконання військово-транспортного обов'язку (далі - ВТО).

Річ у тім, що проєкт №10378 передбачає: у Законі про мобілізацію статтю 6 викладуть в новій редакції. Згідно з нею ВТО буде поширюватися на:

- центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування;

- підприємства, установи і організації усіх форм власності;

- суб'єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності;

- фізичних осіб, зареєстрованих в установленому законом порядку як фізичні особи-підприємці;

- громадян - власників транспортних засобів.

Зокрема, ВТО поширять на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів.

Безпосередньо порядок виконання ВТО визначить Кабмін.

Виконання ВТО під час мобілізації здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також суб'єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності та фізичних осіб, зареєстрованих в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.

Обсяги транспортних засобів за типами та марками, що планується залучити під час мобілізації, для підприємств, установ та організацій усіх форм власності будуть встановлювати згідно з Мобілізаційним планом України місцеві держадміністрації за поданням ТЦК.

Залучення транспортних засобів під час мобілізації будуть здійснювати ТЦК та СП, Центральне управління або регіональні органи СБУ, підрозділи СЗРУ та ГУР МОУ на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, що оформлюються відповідними розпорядженнями.

Приймання-передачу транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації планують здійснювати на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

Повернення транспортних засобів власнику здійснять протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації, визначить Кабмін.

А Міністерству внутрішніх справ України доручать подання до ТЦК відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Своєю чергою, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства будуть подавати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України водні транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Окрім того, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів визначить порядок надання до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відомостей про зареєстровані трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні машини, сільськогосподарську техніку, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

З моменту оголошення загальної мобілізації транспортні засоби, які призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період та перебувають на військовому обліку у ТЦК, заборонять відправляти в інші регіони або за межі території України, передавати права власності на них юридичним особам або громадянам, в довгострокову оренду (лізинг), надавати їх як предмет застави для виконання зобов'язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою, а також вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу таких транспортних засобів військовим формуванням.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини