Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як укладатимуть договори страхування зі споживачами у 2024 році — постанова НБУ

Реклама

У НБУ визначили особливості за якими страховики та страхові посередники укладатимуть договори страхування зі споживачами.

Відтак у таких договорах мають бути положення, що необхідні для сплати страхової премії, отримання страхового відшкодування та подання звернень.

Водночас укладені у формі електронного документа договори, за новими вимогами, мають бути скріплені електронними підписами споживача та уповноваженої особи страховика або страхового посередника.

Заразом у Нацбанку оновили і вимоги до форми та змісту договорів страхування, а саме:

  • визначили перелік положень, які не можуть містити такі договори;

  • зобов'язали використовувати термінологію, визначену законодавством, та викладати умови договору страхування у відповідних розділах;

  • упорядкували порядок надання споживачеві договору страхування, включаючи і договір у електронній формі.

Відтепер у договорах страхування не буде:

  • винятків зі страхових випадків та підстав для відмови у страховому відшкодуванні, які дублюють або повторюють страхові ризики чи страхові випадки;

  • обмежень страхування, які вже діють на момент укладення договору страхування.

Усі вимоги описані у постанові НБУ «Про затвердження Положення про особливості укладення договорів страхування зі споживачами» від 20.12.2023 р. № 175, що набере чинності з 01 січня 2024 року.

Проте автори надали страховикам і страховим посередникам шість місяців перехідного періоду для того, щоб привести свою діяльність у відповідність до вимог Нацбанку.

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини