Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нормативи робочих місць для осіб із інвалідністю у 2024 році — Держпраці

Реклама

У 2024 році усі роботодавці і далі мають виконувати нормативи робочих місць для працівників з інвалідністю. Проте після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 р. № 2682-IX змінився перелік заходів, які вони мають проводити і у 2024 році, щоб працевлаштувати таких співробітників.

За Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII роботодавці уже:

  • не реєструються у відділеннях Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю (далі - Фонд);

  • не подають до Фонду Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ.

Проте їм і надалі потрібно виконувати норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а саме:

  • якщо роботодавець наймає від 8 по 25 працівників - одне робоче місце слід облаштувати для співробітника з інвалідністю;

  • якщо працевлаштовані більше 25 осіб - 4 % середньооблікової кількості штатних працівників мають складати люди з інвалідністю.

Важливо, що ст. 18 Закону № 875-XII забезпечує право осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу, у т.ч. і вдома. Для цього майбутнім співробітникам слід звертатись до підприємств чи до державної служби зайнятості.

Отже, роботодавці зобов'язані виділяти та створювати спеціальні робочі місця і відповідні для таких осіб умови праці враховуючи індивідуальні програми реабілітації, а також забезпечувати інші соціально-економічні гарантії передбачені законодавством.

Спеціалісти Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернули увагу на те, що підбирати робоче місце будуть переважно на підприємстві, де настала інвалідність, враховуючи побажання особи з інвалідністю, вміння і знання, а також рекомендації медико-соціальної експертизи.

Встигніть отримати знижку до 40% для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини