Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособа-нерезидент орендує житло у фізособи: хто відповідальний за сплату ПДФО

3 січня 2024, 17:40
263
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПС надали роз'яснення в категорії 103.19 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) щодо оподаткування доходу від надання фізособою - резидентом в оренду, житловий найм власного нерухомого майна, яке знаходиться на території України, юрособі - нерезиденту. То хто ж відповідальний за сплату податків?

Контролери відзначили, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковують ПДФО за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ПКУ, крім випадків, встановлених ст. 170.11 ПКУ. Також вказані доходи, є об'єктом оподаткування військовим збором 1,5%.

При цьому під час отримання доходів у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховують у гривні за валютним курсом НБУ (п. 164.4 ПКУ).

Платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати Декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів. Порядок подання Декларації визначено ст. 179 ПКУ.

Декларацію подають за базовий звітний рік для платника ПДФО, у тому числі самозайнятих осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків із розд. IV ПКУ (пп. 49.18.4 ПКУ).

Фізособа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею Декларації (п. 179.7 ПКУ).

Радимо також ознайомитись зі статтею «Оренда майна у фізособи: до якого бюджету сплачувати ПДФО».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини