Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова Декларація про майновий стан та доходи: що потрібно знати

Реклама

З 1 січня 2024 року розпочата кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Про це відразу нагадали у Головному управлінні ДПС в Одеській області.

Певну частину доходів фізосіб складають доходи у вигляді зарплати. З таких доходів, як і з багатьох інших видів доходів, ПДФО утримують і сплачують податкові агенти, як правило, роботодавці.

Однак в деяких випадках фізособам необхідно самостійно обчислити суму і подати контролерам податкову декларацію про майновий стан і доходи. Такі випадки перераховані у розд. IV ПКУ, серед них:

  • отримані окремі види доходів, що не оподатковують при виплаті, але вони не звільнені від оподаткування відповідно до пп. 168.1.3 ПКУ (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо, тощо);

  • отримані доходи від особи, яка не є податковим агентом згідно з пп. 168.2.1 ПКУ (спадщина; подарунки; доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених ПКУ, тощо);

  • іноземні доходи (пп. 170.11.1 ПКУ);

Також декларацію подають:

  • фізособи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ);

  • фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ);

  • іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (пп. 170.10.4 ПКУ);

  • платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

У той же час ПКУ надає платнику податків можливість подати податкову декларацію, якщо такий платник має право на отримання податкової знижки, і повернути надміру сплачений податок.

Також, у ДПС Київської області уточнили, що згідно з п.179.2 ПКУ податкову декларацію не подають, якщо платник податку отримував:

  • доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно ПКУ не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

  • доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

  • доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковують, оподатковують за нульовою ставкою та/або за якими був сплачений податок при нотаріальному посвідченні договорів;

  • доходи у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковують за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ПКУ.

Водночас податківці Київської області нагадали платникам про терміни. Тож податкову декларацію про майновий стан і доходи слід подати до 01 травня. Її можна надіслати через «Електронний кабінет» або через вебпортал ДПС та Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності».

Причому на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів/Реєстр електронних форм податкових документів (перелік сервісних запитів) для фізичних осіб розміщено електронну форму «Податкова декларація про майновий стан і доходи» за ідентифікатором F0100214.

Щоб отримати податкову знижку, інформують у ДПС, податкову декларацію про майновий стан і доходи варто подати до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року - пп.166.1.2 ПКУ.

Також платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати податкову декларацію за 60 днів до виїзду - п.179.3 ПКУ.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини