Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт №10378 про мобілізацію відкликали з ВРУ — що буде замість нього

12 січня 2024, 09:15
25998
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України відкликав з парламентом так гаряче обговорюваний у суспільстві проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» (реєстр. №10378), поданий наприкінці минулого року урядом. Це зроблено для його доопрацювання, заявив представник КМУ в парламенті Тарас Мельничук.

Перед цим очільник фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахмія повідомив, що відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі. Були присутні Головнокомандувач Залужний, начальник Генерального штабу Шаптала, міністр оборони Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів. "Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню. Але всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації. За результатами наради, законопроект повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах", - заявив депутат.

Своєю чергою, міністр оборони України Рустем Умєров вважає, що законопроєкт про мобілізацію спрямований на те, аби встановити чіткий термін служби по мобілізації - і це потрібно кожному воїну. «Наші воїни потребують ротацій та відпусток. Наші воїни потребують можливості відновитися. Наші воїни мають право знати, що їх чекає, та планувати власне життя», - наголосив міністр.

Нова редакція законопроєкту вже підготовлена, кажуть в Міноборони, - з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. «Готові виносити його на погодження в Раду в найближчий час. Попередню редакцію законопроекту відкликали. Цей закон потрібен обороні нашої держави і кожному воїну, який зараз на фронті. Потрібен якнайшвидше», - додав Рустем Умєров.

«Пояснювали необхідність цього рішення. Почули та врахували всі застереження. Воїнам треба дати можливість відпочити. Це справедливо. Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кілька місяців відпустки. Це чесно. Строковиків треба нарешті відпустити додому. Це правильно», - додав міністр оборони.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини