Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник завершує свою підприємницьку діяльність: чи буде його доходом кредиторська заборгованість

Реклама

Доходом ФОП згідно з пп. 1 п. 292.1 ПКУ є дохід, отриманий протягом звітного періоду в:

  • грошовій формі (готівковій або безготівковій);

  • матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу фізособи не включають отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, від продажу рухомого та нерухомого майна, яке їй належить.

Згідно з абз.3 п. 292.3 ПКУ суму кредиторської заборгованості включають до складу доходу ФОПа - платника єдиного податку для цілей обчислення єдиного податку лише після закінчення строку позовної давності.

При цьому держреєстрація припинення підприємницької діяльності фізособи не припиняє її зобов'язань, що виникли під час підприємництва, та не змінює строків, порядків їх виконання та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання (абз. 2 пп. 65.10.4 ПКУ).

Поряд з цим, пп. 2 п. 297.1 ПКУ звільняє єдинників від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності єдинника І-ІІІ групи (фізособи) та оподатковані згідно з гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Враховуючи зазначене, суму кредиторської заборгованості ФОП - платника єдиного податку І-ІІІ груп (у т. ч. єдинника ІІІ групи, платника ПДВ), за якою не минув строк позовної давності на дату держреєстрації припинення підприємницької діяльності, не включають до складу доходу такого ФОП.

Оскільки, інформує Головне управління ДПС в Івано-Франківській області, сума такої кредиторської заборгованості, не підпадає під оподаткування єдиним податком, то така заборгованість має бути оподаткована фізособою після закінчення строку позовної давності згідно із п. 164.2 ПКУ.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини