Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зупинено реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН: які дії платника

Реклама

Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено, приймають спеціально для цього створені комісії територіальних органів ДПС, згідно з п. 2 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, що затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520.

У випадку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення для підтвердження тієї інформації, яка зазначена у ПН/РК, щоб комісія регіонального рівня прийняла рішення про реєстрацію або відмовила в реєстрації ПН/РК в ЄРПН (п. 4 Порядку № 520).

Подати документи, перераховані у п. 5 Порядку № 520, платник податку може протягом 365 календарних днів після того, як виникло податкове зобов'язання, що відображене в ПН/РК.

Якщо у квитанції до ПН/РК зазначили код товару/послуги згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності/умовним кодом товару/Державним класифікатором продукції та послуг, операція за яким спричинила зупинку реєстрації ПН/РК, то платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Платник може подати письмові пояснення та копії документів до декількох ПН/РК, якщо їх склали на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких ПН/РК відображені однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП) відповідно до п. 6 Порядку № 520.

Податківці передбачили можливість подавати вищезгадані документи до ДПС в електронній формі. Причому ДПС на своєму офіційному вебпорталі розміщує та постійно оновлює відомості щодо засобів електронного зв'язку, за допомогою яких платники подають письмові пояснення та копії документів.

Спеціалісти Головного управління ДПС у Львівські області нагадали, що подавати письмові пояснення та копії документів до розрахунків коригування, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має право отримувач (покупець).

Виходячи з вищенаведеного, покупець не може подавати письмові пояснення та копії документів до податкових накладних продавця, реєстрацію яких було зупинено в ЄРПН.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини