Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли платники ПДВ мають право на отримання бюджетного відшкодування

Реклама

Нагадаємо, що бюджетне відшкодування - відшкодування від'ємного значення ПДВ після підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування ПДВ за результатами перевірки платника згідно з пп. 14.1 ПКУ.

Згідно з п. 200.1 ПКУ суму податку, що підлягає сплаті до Держбюджету або бюджетному відшкодуванню, визначають як різницю між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту звітного періоду.

Якщо сума, розрахована згідно з п. 200.1 ПКУ, має від'ємне значення, то відповідно до п. 200.4 ПКУ така сума:

  • може бути врахована у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ПКУ на момент отримання податківцями податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу;

  • підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ на момент отримання контролерами податкової декларації, на відповідний рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг та/або у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачують до держбюджету.

Не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від'ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку, сплачені отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла (об'єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва/майбутнього об'єкта житлової нерухомості. Суми такого від'ємного значення зараховують до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення податковими зобов'язаннями.

  • може бути зарахована до складу податкового кредиту наступного звітного періоду.

Тобто, інформують у Головному управлінні ДПС у Рівненській області, згідно із п. 200.7 ПКУ платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає контролерам податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображена у податковій декларації.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини