Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Статус УБД за тиждень і зменшення тиску на військовозобов’язаних – нардепи про законопроєкт №10062

19 січня 2024, 09:08
1054
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Верховна Рада в цілому підтримала законопроєкт №10062, який стосується цифровізації Збройних Сил України. Документ передбачає створення реєстру військовослужбовців, отримання статусу учасника бойових дій (УБД) онлайн, а також можливість розміщувати ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

«Україні в нинішніх умовах вкрай потрібен реєстр військовозобов'язаних, який буде враховувати всю важливу інформацію. У нашій армії надто багато бюрократії, зрештою, це стосується і процесів до моменту потрапляння у військо, зокрема видачі повісток. Також це стосується питання так званої смартмобілізації, тобто якнайефективнішого використання навичок тої людини, яка йде в армію. Саме для цього і потрібна відповідна база даних», - зазначив народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Ми поліпшили процес надання статусу учасника бойових дій (УБД). Сьогодні тільки 12% людей, які воюють, мають такий статус. Тепер процедура пришвидшується і диджиталізується. Крім того, ми дозволили використання в ЗСУ хмарних послуг. Адже на озброєнні нашої армії є бойові системи, якими користується кожен пілот БПЛА, кожен розвідник. Ці системи не могли масштабуватися, а тепер завдяки хмарним послугам буде збережено багато життів наших воїнів», - наголосив народний депутат.

«Законопроєкт розв'язує питання соціальної несправедливості щодо військовослужбовців, які брали участь у бойових діях і які отримали важкі поранення. На жаль, зараз процедура надання таких статусів є довготривалою, бюрократичною, для цього потрібно зібрати багато папірців. Ухвалений законопроєкт дозволяє в електронному форматі подати заявку і протягом тижня отримати статуси УБД та особи з інвалідністю», - розповіла народна депутатка Ірина Борзова. Вона додала, що наявність таких статусів дуже важлива, адже вони дають можливість отримати від держави соціальні гарантії для військовослужбовців та членів їхніх родин.

Законопроєкт №10062 дозволяє поєднати декілька баз даних і спростити роботу ТЦК та зменшити тиск на військовозобов'язаних. Про це заявив народний депутат, заступник голови відповідного парламентського Комітету, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Держава має дуже багато даних про людину, зараз вони розпорошені по різних реєстрах. Ухвалений законопроєкт дозволяє все об'єднати і зрозуміти, який мобілізаційний резерв у нас є. Тобто документ максимально переводить у цифрову форму спілкування між військовозобов'язаним та державою», - зазначив політик.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,8 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини