Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова посилює контроль за інтернет-торгівлею, порушників знаходять на OLX та в Instagram

22 січня 2024, 14:30
1001
0
Автор:
Реклама

Підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюються активні заходи податкового контролю суб'єктів господарювання в частині продажу товарів через мережу інтернет із застосуванням належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО. Наразі продаж товарів через мережу інтернет не звільняє платників податків від державної реєстрації, а також, у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі, від застосування РРО/ПРРО. Про це нагадали у ДПС.

Так, наприкінці жовтня 2023 року працівниками відділу фактичних перевірок підрозділу податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області в ході проведення фактичної перевірки інтернет-магазину, який здійснює реалізацію гумових виробів, виявлено найманого працівника без укладення трудового договору та встановлені порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги). За результатами проведеної фактичної перевірки на порушника складено матеріали перевірки та протоколи про адміністративні правопорушення за статтями 155-1 та 163-15 КпАП. Крім того, копії матеріалів перевірки передані до територіального управління Держпраці для вжиття відповідних заходів та застосування до порушника штрафних санкцій.

Працівниками підрозділу фактичних перевірок податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області на сайті одного із Інтернет-магазинів з продажу автомобільної гуми було здійснено попереднє замовлення та безпосередньо за місцем розташування господарської одиниці, зазначеній на сайті продавця, проведено оплату за декілька комплектів автомобільної гуми на загальну вартість 40 тис. гривень. Зазначений розрахунок проведено без застосування належним чином зареєстрованого РРО або ПРРО, що є грубим порушенням пунктів 1 та 2 ст. 3 Закону №265.

Співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Київській області в ході проведення контрольно - перевірочних заходів встановлені факти продажу товарів для тварин та супутніх товарів через Інтернет-сайт та брендові мережеві магазини без застосування РРО/ПРРО та належного ведення обліку товарних запасів. Як наслідок, платника податків притягнуто до фінансової відповідальності в сумі майже 240 тис. гривень.

У грудні 2023 року під час проведення фактичної перевірки господарського об'єкта в м. Кременчук працівниками ДПС встановлено, що платником єдиного податку другої групи здійснювалася реалізація живих квітів та квіткових композицій за готівкові кошти без застосування реєстратора розрахункових операцій. Інтернет-торгівля товарами здійснювалась платником податків також із використанням соціальних мереж, у т.ч. «Instagram». Наразі до порушника очікується застосування штрафних (фінансових) санкцій на суму майже 35 тис. гривень.

Вимоги щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг не залежать від форми розрахунків або організаційно-правової форми платника податків (виняток складають лише платники єдиного податку І групи), однаково розповсюджують свою дію як на оплату готівкою і карткою, так і оплату, отриманою за допомогою Інтернет-еквайрингу.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини