Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ затвердив Правила подання звітності про активні операції

Реклама

Правила подання звітності про активні операції розробили з метою отримання Нацбанком звітності від учасників фінансового ринку, які проводять активні операції, для здійснення нагляду за їх діяльністю та оцінки ефективності управління кредитним ризиком.

Ними автори визначили загальні вимоги до формування звітності про активні операції, а також порядок її підписання та подання до Нацбанку.

Наразі звітність про активні операції мають подавати до НБУ такі респонденти:

  • банки України;

  • фінансові компанії, що мають право надавати хоча б одну з фінансових послуг, визначених у п. 1-4 ч.1 ст. 29 Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» від 14.12.2021 р. № 1953-IX, а саме: надання коштів та банківських металів у кредит, надання гарантій, факторинг, фінансовий лізинг;

  • кредитні спілки.

Згадана звітність має містити інформацію про операції за видами фінансових послуг, що перелічені в п. 2, 4-6 ч. 1 ст. 4 Закону № 1953-IX, операції з цінними паперами, дебіторською заборгованістю, похідними фінансовими інструментами (деривативами) та операції з розміщення коштів на кореспондентських рахунках в інших банках, що обліковують за активними балансовими або позабалансовими рахунками респондента, а також інформацію про боржника та осіб, пов'язаних з боржником та активною операцією.

Також у НБУ встановили вимоги до формування звітності про активні операції щодо:

  • наборів даних;

  • реквізитів звітності про активні операції;

  • довідників та їх значень, що використовують для складання звітності про активні операції.

Причому таку звітність слід подавати до Національного банку в форматі JSON і вона має відповідати формалізованому опису, визначеному в JSON-схемі.

Важливо, що респондент має звітувати про активні операції, якщо загальна сума зобов'язань (сукупний обсяг боргу) боржника дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень (або еквівалент цієї суми в іноземній валюті за офіційним курсом Нацбанку, установленим на перший робочий день місяця, наступного за звітним), і надалі до повного припинення зобов'язань цього боржника.

Також встановили терміни для подання звітності до НБУ:

  • починаючи зі звітної дати 01 липня 2024 року, - інформацію про операції за видами фінансових послуг, визначеними в п. 2, 4-6 ч. 1 ст. 4 Закону № 1953-IX, а також інформацію про боржників та осіб, пов'язаних з боржниками і такими операціями;

  • починаючи зі звітної дати 01 жовтня 2024 року, - інформацію в повному обсязі.

Важливо, що для забезпечення комфортного переходу учасників ринку до виконання нових вимог НБУ не застосовуватиме заходів впливу за порушення Правил:

  • до банків - на звітні дати 01 липня, 01 серпня та 01 вересня 2024 року;

  • до фінансових компаній - на кожну звітну дату в період з 01 липня до 01 грудня 2024 року;

  • до кредитних спілок - на кожну звітну дату в період з 01 липня 2024 року до 01 червня 2025 року.

В НБУ нагадали, що Правила затверджені постановою Правління Нацбанку «Про затвердження Правил подання звітності про активні операції» від 18.01.2024 р. № 9, яка набирає чинності з 23 січня 2024 року.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини