Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобілізація ФОП – скільки депутати пропонують отримувати від них, щоб не мобілізувати

29 січня 2024, 09:55
10712
0
Автор:
Реклама

Нардепи розглядають варіант бронювання від армії для фізичних осіб-підприємців. На думку окремих законодавців, щомісячний платіж за бронь має становити не менш ніж 40 000 гривень. Про це виданню «Фокус» розповів голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Ідея полягає в тому, щоб зробити щомісячну плату за бронь від 6 до 50 тисяч гривень, за аналогією з працівниками великих компаній, яким пропонують дозволити «купляти» відстрочку від призову до армії. Можливо, цей варіант не пройде, і для ФОПів застосують інший підхід.

Наталуха попередив, що у воєнний час доводиться ухвалювати непопулярні рішення. Усім категоріям суспільства догодити неможливо. «Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 000 гривень за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6 тисяч гривень, ми не витягнемо», - описує нардеп проблеми.

Нардеп підкреслив можливість зловживань під час оформлення працівників компаній за схемою ФОП заради бажання роботодавця заощадити на податкових відрахуваннях. "Нюанси є, але з цього рівняння [розробка умов для броні від мобілізації] дрібних підприємців ми не викидаємо", - додав він.

Оформлення ФОП поширене в IT-сфері. У таких працівників хороші зарплати, і керівники проєктів із задоволенням заплатять фіксовану ставку, аби тільки їх не чіпали, сказав Фокусу президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. За словами фахівця, в Україні є люди, які готові платити недобросовісним працівникам ТЦК до 10 тисяч доларів за відстрочку від мобілізації. Інші платять чималі гроші провідникам-шахраям, які обіцяють провести чоловіків манівцями через український кордон. Нерідко всі вони потрапляють до рук прикордонників.

Пізніше сам Дмитро Наталуха особисто пояснив ситуацію з законопроєктом і відповідними ініціативами: «По-перше, ще немає ніякого законопроекту, тим паче - готового до реєстрації, чи будь-якого іншого нормативного акту на цю тему. По-друге, все що є - лише концепція, побудована як на економічному аналізі і зборі статистики, так і на обговореннях і прослуховуванні до колег, групи економістів і аналітиків, представників бізнесу, органів влади, а головне - військових. Саме з ними ми зараз тестуємо вірність чи хибність певних гіпотез і припущень».

«Перша наша гіпотеза полягає у тому, що за відсутності законних, правових альтернатив для бронювання, бізнес або опиняється під загрозою зупинки, або ж вимушений буде йти у тінь: не оформлювати працівників, або ж взагалі вдаватися до корупції, щоб їх зберегти.

Чому це погано і чим це загрожує, я думаю, пояснювати не треба. Звідси і друга гіпотеза - кожен бізнес, який готовий створювати білі робочі місця, чесно платити податки, та тим самим фінансувати Сили оборони - важливий», - говорить Наталуха про причини розробки концепції «білого» бронювання.

«Якщо дати всім бізнесам можливість бронювати, ба більше - самим обирати заброньованих, це принаймні частково прибере тривожність і непередбачуваність, яка склалася довкола мобілізації. Якщо ти чесний бізнес, якщо ти працюєш у білу - немає чого боятись, ти зможеш зберегти критичних працівників, яких ти сам визначиш, і які надалі дозволять тобі працювати. Це про довіру і про чіткі правила гри», - додає нардеп.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини