Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компанії зможуть купити бронь від мобілізації за 20 тисяч на місяць – неоформлених працівників це не стосується

29 січня 2024, 13:30
13317
0
Автор:
Реклама

Народні депутати розглядають варіант бронювання працівників за фіксовану суму за місяць. Бізнесу можуть запропонувати легально платити до бюджету за заброньованого працівника. Про це йдеться у матеріалі видання «Фокус», якому представники парламентського комітету з питань економічного розвитку розповіли про ініціативу: щомісяця до військового збору в 1,5% й інших податків може додатися фіксована ставка у 20 000 гривень за бронювання від мобілізації. Водночас наразі не уточнюють, хто має нести ці витрати: роботодавець чи сам працівник.

Голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів, що фахівці намагаються вирішити кілька питань одночасно: як зробити так, щоб бізнес зберіг важливі кадри, за рахунок чого покрити дефіцит бюджету й водночас виконати мобілізаційні плани. Інше завдання полягає у виведенні з чорного ринку грошей, які українці платять за незаконні способи ухилення від призову до ЗСУ, додає нардеп.

За його словами, озвучені 20 000 гривень - це лише одна із сум як плата за бронь. Пропонується досить широкий діапазон від 6 до 50 тисяч гривень. Багато власників бізнесу готові заплатити максимальний внесок за потрібного працівника.

Цілком імовірно, що суми для броні власники компаній платитимуть за себе та наближених до них топменеджерів, що свідчить про легалізацію відкупу від мобілізації та класовий підхід - пише Фокус. Голова підкомітету з розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Людмила Буймістер прямо каже, що плата 20 000 гривень за стратегічного працівника, окрім усіх податків, це абсолютно правильний підхід. Топменеджмент серйозних компаній, за її словами, не можна чіпати й підводити під мобілізацію. Експертна ініціатива спрямована саме на бронь керівництва компаній, які важливі для економіки України. Що стосується звичайних працівників на "цивілці", тут потрібно стежити за балансом, щоб не було штучного відкупу від мобілізації, вважає Буймістер. Безробітним або тим, хто працює неофіційно, нардепка радить готуватися: тіньову сферу візьмуть під контроль. Неоформленим працівникам не належить бронь.

Ініціативна група поки не продумала, як самозайнятим отримати бронь від армії. ФОПи раніше мали право на бронь, тільки якщо виконували оборонне замовлення або іншу роботу для органів місцевої влади й військових адміністрацій. Нардеп Дмитро Наталуха каже, що підприємців враховують у процесі бронювання. Можливо, вони теж заплатять за бронь. Дискусії точаться в площині, чи платити ФОПам ті самі 6-50 тисяч гривень, за аналогією з працівниками компаній, чи застосовувати інший підхід.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,8 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Про відповідні ініціативи пише і видання Forbes. За його даними, пропонується встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника незалежно від посади. Але компанія має працювати в "білу" та сплачувати податки до бюджету. За даними видання, депутати пропонують запровадити додаткову оплату до військового збору за кожного заброньованого працівника - до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 000 грн. Бронювати можна буде до 50% від військовозобов'язаних працівників.

Народна депутатка, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла з цього приводу: «На сьогодні є велика кількість спеціальностей, працівників бізнесу, без яких може зупинитися та чи інша підприємницька діяльність. Тому бізнес порушує питання про бронювання співробітників. Відповідно, коли законопроєкт щодо мобілізації знову зайде на розгляд Верховної Ради, для народних депутатів важливо буде оцінити, яким чином прописані процедури, що пов'язані з бронюванням. Нині чинна процедура потребує певного вдосконалення. Думаю, представники бізнесу будуть почуті, щоб був знайдений баланс між необхідністю захищати нашу державу та забезпечувати економічне зростання країни».

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини