Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є роялті базою нарахування ЄСВ — ДПС

Реклама

Податківці Головного управління ДПС в Одеській області вкотре нагадали, що згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для платників, що перелічені у п. 1 (крім абз. 7) ч. 1ст. 4 Закону № 2464-VI, є сума нарахованої заплати за видами виплат, які включають:

  • основну та додаткову зарплату;

  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначають спираючись на Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР;

  • суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас, згідно з пп. 14.1.225 ПКУ роялті - це винагорода за використання або за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності: літературного твору, творів мистецтва або науки, комп'ютерної програми, інших записів на носіях інформації, кінематографічних фільмів, аудіовізуальних творів, торговельних марок, прав інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення тощо. При цьому роялі - це платіж, який сплачує користувач об'єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління, відповідно до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» від 15.05.2018 р. № 2415-VIII.

Види виплат, що здійснюють за рахунок коштів роботодавців, але на які не нараховують ЄСВ перелічені у постановою КМУ від 22 грудня 2010 року № 1170.

Відповідно до п. 9 розд. I цього Переліку винагорода, що сплачують за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва не є базою нарахування єдиного внеску. Проте це не стосується гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (або) оплата їх праці, що нараховують за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на підприємстві.

Також варто прочитати:

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини