Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влітку можуть ввести електронні сертифікати військовозобов’язаних – нардепи

30 січня 2024, 12:30
4746
0
Автор:
Реклама

Народний депутат, голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що незабаром будуть запроваджені сертифікати військовозобов'язаних. Спочатку планували, що кожна людина призовного віку повинна їх мати, але потім вирішили зробити це лише для людей мобілізаційного віку (зараз це 27-60 років). "Зробити це таким чином для того, щоб ми як держава розуміли, який у нас мобресурс", - пояснив депутат. Він сподівається, що нова модель запрацює вже за чотири місяці.

Також Арахамія вважає доцільною так звану смарт-мобілізацію: щоб для мобілізованого враховували всі його навички, освіту, те, чим він займався у цивільному житті. "Люди хочуть бачити, що держава буде дбати про них належним чином", - сказав він.

Такі сертифікати будуть мати електронну складову і можуть замінити військові квитки. Про це сказав народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону.

"Очікується, що це буде електронний умовний QR-код, можливо якийсь додаток або в існуючих державних додатках, але точно не в "Дії", і це буде можливість перевірити усю інформацію про військовозобов'язаного, про сімейний стан, про те, чи має він відстрочку від мобілізації і т.д. Тобто, це той документ, який, я думаю, що замінить наявність військового квитка", - повідомив депутат. На питання, чи будуть ці сертифікати військовозобов'язаних містити дані про стан здоров'я, він відповів: "Я думаю, що мають бути. Тобто, всі люди, які проходили ВЛК - усі ці дані мають бути занесені до такого сертифікату".

Відповідний документ буде формуватися в електронному вигляді. "Для цього, наприклад, не потрібно буде приходити в ТЦК, і для поновлення своїх даних, це можна буде зробити зі свого ноутбука вдома", - відзначив Чернєв. Водночас, він уточнив, що зараз ведеться робота над розробкою концепції в Міністерстві оборони. При цьому, за його словами, в комітеті з питань національної безпеки новий законопроект про мобілізацію ще не бачили.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини