Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи має право на ПСП батько, який утримує трьох дітей, але одна з них не всиновлена

Реклама

Контролери дали відповідь на питання щодо права на ПСП батька, який утримує трьох дітей віком до 18 років, але двоє з яких є його рідними та одна дитина дружини, яка не всиновлена.

Вони нагадали, що права та обов'язки матері, батька і дитини визначені у ст. 121 Сімейного кодексу України, і ґрунтуються на походженні дитини від них. Причому походження дитини має бути засвідчене органом державної реєстрації актів цивільного стану, як описано у ст. 122 та ст. 125 СКУ.

Важливо, що мати і батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини незалежно від того, чи перебували вони в шлюбі між собою згідно з ст. 141 СКУ.

Водночас усиновлення також надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов'язки щодо дитини, яку він усиновив, у тому ж обсязі, який мають батьки (п. 4 ст. 232 СКУ).

Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, то у нього немає обов'язку її утримувати. Тобто, у такому випадку він не має права на застосування податкової соціальної пільги на не всиновлену дитину.

Однак, інформують податківці, такий платник отримуючи зарплату, розмір якої у 2024 році не перевищує 8480,00 грн. на місяць (4240,00 грн. х 2), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 ПКУ, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 1514,00 грн. у розрахунку на кожну свою дитину.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.08.02 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини