Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи підтверджують витрати ФОП з оплати товарів, робіт, послуг фізособі — ДПС

Реклама

Нагадаємо, що об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, а саме різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) та документально підтвердженими витратами, які пов'язані з господарською діяльністю ФОПа (п. 177.2 ПКУ).

Саме для цілей оподаткування платники і ведуть облік доходів, витрат та інших показників, що пов'язані з визначенням об'єктів оподаткування та податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, на основі яких обчислюють і сплачують податки та збори, а їх ведення передбачено законодавством (п. 44.1 і 177.4 ПКУ).

У п. 177.10 ПКУ сказано, що ФОПи мають вести облік доходів і витрат та зберігати документи, що підтверджують походження товару.

Такий облік можна вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Однак, облік доходів і витрат від виробництва і реалізації власної сільськогосподарської продукції ведуть окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Типову форму, за якою здійснюють облік доходів і витрат ФОПи і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність та Порядок її ведення затвердили наказом Мінфіну від 13.05.2021 р. № 261.

Також у пп. 6 п. 1 цього Порядку встановлено, що підтверджуючими документами можуть бути: платіжна інструкція, прибутковий касовий ордер, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати товарів (робіт, послуг).

При цьому податкові агенти та платники єдиного внеску мають подавати контролерам у встановлені ПКУ для податкового кварталу строки, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу).

Отже, нагадали спеціалісти Головного управління ДПС у Черкаській області, ФОП як податковий агент при оплаті товарів, робіт, послуг (оренди та інше) у готівковій формі іншій фізособі - продавцю (виконавцю робіт, послуг), що не зареєстрована як самозайнята особа, може підтвердити понесені витрати:

  • договорами та актами закупки (виконаних робіт, наданих послуг), складеними на його ім'я та фізособи - продавця;

  • платіжними документами, що підтверджують факт утримання ПДФО (військового збору) та перерахування його до бюджету;

  • відомостями з Розрахунку.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини