Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли буде прийнятий новий Закон про мобілізацію – нардеп назвав строки

1 лютого 2024, 10:05
11595
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, у парламенті зареєстровано новий урядовий законопроєкт №10449 щодо зміни правил військового обліку та мобілізації. Народний депутат Ярослав Железняк написав свою думку щодо реалістичного графіка просування цього законопроєкту в Раді. Наводимо його міркування в авторській редакції:

«Наступний [після реєстрації - Ред.] етап це включення в порядок денний сесії (це не проблема і напевно відбудеться автоматично, так як нова сесія відкривається).

Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14-ти днів до 7-ми. Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 06 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення- то законопроект має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 06-09 лютого.

Далі має відбутися засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних. Комітет поважний, тому раніше голосування за скорочення термінів (а це 06 лютого і далі) таке засідання не відбудеться.

Далі винесення законопроекту на голосування у перше читання. Це скоріш за все не раніше 07 лютого.

Якщо законопроект депутати підтримають 226+ голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7-м днів на подачу правок. Якщо не пройде 14 днів на подачу правок.

Потім знов Комітет має розглянути всі правки. Очевидно їх буде багато. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання.

Коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого. Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів.

Нагадаю, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися (як було з законом про реєстр). Але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання.

Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту.

Потім Президент має підписати закон».

Ярослав Железняк підсумовує: «І це я описав один (з найбільш ймовірних, але не єдиний) сценаріїв. Але думаю, що вже очевидно, що раніше березня Закон не вступить в силу. Плюс там ще перехідний період місяць».

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини