Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затвердили Порядок страхування відповідальності за шкоду, заподіяну об'єктами підвищеної небезпеки

Реклама

Щоб забезпечити відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок надзвичайних ситуацій, пожеж та аварій на об'єктах підвищеної небезпеки, спеціалісти МВС розробили наказ «Про затвердження Порядку та умов страхування відповідальності суб'єктів господарювання, інших юридичних осіб, у користуванні яких є об'єкти підвищеної небезпеки, за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок надзвичайних ситуацій» від 28.12.2023 р. № 1081.

У наказі визначили механізми укладання суб'єктами господарювання та іншими юрособами, що використовують об'єкти підвищеної небезпеки, договорів страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок пожеж та аварій на таких об'єктах, екологічно небезпечних аварій та надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, аварій, що можуть загрожувати санітарному чи епідемічному здоров'ю населення, за класом страхування 13, описаним ст. 4 Закону України "Про страхування" від 18.11.2021 р. № 1909-IX та встановили умови до них.

Відповідно до Порядку розмір страхової суми в договорі страхування відповідальності встановлюють за домовленістю сторін. Він не може становити для окремого об'єкта підвищеної небезпеки:

  • 1 класу - менше ніж 5500 мінімальних зарплат у місячному розмірі, встановленому законом на 01 січня року укладання договору страхування відповідальності;

  • 2 класу - менше ніж 4500 мінімальних зарплат у місячному розмірі, встановленому законом на 01 січня;

  • 3 класу - менше ніж 3500 мінімальних зарплат у місячному розмірі, встановленому законом на 01 січня.

Також договір страхування відповідальності не може відшкодовувати:

  • штрафи, пеню, інші (у тому числі адміністративні) санкції, визначені договором чи законом;

  • моральну шкоду, упущену вигоду, інші непрямі збитки;

  • шкоду, заподіяну внаслідок перевезення, зберігання чи застосування вибухових пристроїв та/або речовин, вогнепальної зброї;

  • шкоду, заподіяну власному майну страхувальника або майну, що використовує страхувальник на підставі договору оренди (лізингу);

  • шкоду, визначену письмовою вимогою (претензією) потерпілої третьої особи, що визнана страхувальником, але не погоджена страховиком.

Важливо, що при визнанні випадку страховим, страховик протягом трьох робочих днів з дати прийняття такого рішення, якщо інше не передбачено договором страхування, має провести страхову виплату.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 01 лютого ще не оприлюднений.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини