Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто втратить право на відстрочку від мобілізації за новими законопроєктом № 10449

2 лютого 2024, 10:36
17688
0
Автор:
Реклама

Урядовий законопроєкт №10449 встановлює, зокрема, і нові правила надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Перевірку підстав щодо надання військовозобов'язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення повинні здійснювати ТЦК.

Законопроєкт передбачає скасування відстрочки для таких осіб, які ще мають на неї право за чинним законодавством:

- які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати;

- працівники підприємств, установ та організацій Міноборони, ЗСУ, ДССТ, ДССЗЗІ, СБУ, СЗРУ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони;

- працівники Національної поліції, Бюро економічної безпеки, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України.

Для певних категорій відстрочку надаватимуть з новими умовами. Змінять правила надання відстрочки для таких категорій військовозобов'язаних:

- жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, - відстрочка буде за умови, що вони не мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

- жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, - якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;

- усиновителі - якщо на їхньому утриманні перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування;

З теперішньої норму про відстрочку для зайнятих постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду, зникнуть слова «чи дружини (чоловіка)». Тобто відстрочка не надаватиметься для догляду за батьками дружини/чоловіка військовозобов'язаного (-ної).

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Формулювання про відстрочку, яку мають «опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд» хочуть замінити на відстрочку для таких категорій:

- опікуни осіб, визнаних судом недієздатним;

- члени сім'ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім'ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім'ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому КМУ;

- члени сім'ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому КМУ.

З числа осіб, яких не мобілізують, бо їхні близькі родичі загинули чи пропали безвісті під час АТО/ООС чи повномасштабної війни, пропонується викреслити тих, у кого загинули чи зникнули дід, баба, неповнорідний брат чи неповнорідна сестра.

Якщо говорити про тих, хто здобуває освіту чи викладає, то законопроєкт №10449 передбачає, що втратять право не бути мобілізованими асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

При цьому громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати нього права зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

Більш детально про відповідні новації читайте у нашій публікації «Хто отримає відстрочку від мобілізації за законопроєктом №10449 - повний перелік».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини