Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повернуть спадкоємцю суму грошового зобов’язання, надміру сплачену ФОП, яка померла

Реклама

Контролери відповіли на питання щодо повернення спадкоємцю суми грошового зобов'язання, надміру сплаченого ФОП, яка померла.

Спеціалісти нагадали, що заяву про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можна подати не пізніше 1095 днів після виникнення такої переплати або отримання права на таке відшкодування (п. 102.5 ПКУ).

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання повернуть платнику згідно зі ст. 43 ПКУ, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу (п. 43.1 ПКУ).

У ДПС нагадали, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізособи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) відповідно до ст. 1216 ЦКУ.

При цьому до складу спадщини входять усі права та обов'язки спадкодавця на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

Таким чином, після смерті ФОПа спадкоємець може подати контролерам заяву про повернення надміру сплаченої суми грошового зобов'язання протягом 1095 днів з дня її виникнення, включаючи зупинення перебігу такого строку на період з 18 березня 2020 року до 31 липня 2023 року (включно). Це можливо за умови надання відповідних документів, що підтверджують перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 129.04 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини