Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євросоюз надасть Україні фінансування розміром 50 млрд євро у 2024-2027 роках

6 лютого 2024, 12:30
390
0
Автор:
Реклама

Європейська рада підтримала перегляд бюджету Європейського Союзу, в якому буде передбачено 50 млрд євро на макрофінансову підтримку України, що має здійснюватися в рамках програми Ukraine Facility впродовж 2024-2027 років. Фінальне рішення повинен ухвалити Європарламент під час пленарної сесії, запланованої на 26-29 лютого 2024 року.

«Ми розраховуємо отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже у березні. Наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами. Ми вдячні нашим союзникам за допомогу та довіру до України», - зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона додала, що рішення Європейської ради також відображає позитивну оцінку підготовки Плану для Ukraine Facility. Після затвердження регламенту в Європарламенті, відповідні фінальні умови програми буде враховано у Плані. Коли документ буде затверджено Кабміном, План буде передано на розгляд Європейській Комісії.

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Підтримка в рамках програми Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ.

Загалом програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро. Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій.

На додаток, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.

Механізми контролю видатків Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро передбачалися з самого початку, новаціями були необхідність щорічного звітування Єврокомісії і можливість перегляду в разі потреби параметрів фінансування через два роки. Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов. «По суті, буде кілька рівнів цього контролю - буде здійснюватися аудит, який є стандартним для такого роду інструментів, попри те що це новий інструмент. Це буде спільна робота між відповідними структурами Європейського Союзу і нашими наглядовими органами. Також передбачається парламентський контроль всього процесу - якраз для того й розробляється план єкономічних реформ і відновлення, який передбачатиме відповідні показники», - сказав Ченцов.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини