Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінили порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів — ДПС

Реклама

З 22 січня 2024 року діють окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах» від 29.06.2023 р. № 3173-IX. Згадані норми внесли зміни до ПКУ та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-BP.

Тож законотворці ввели новий порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів. Відтак для того, щоб ввезти на митну територію України алкоголь в ємностях, які не є споживчою тарою, для подальшого їх розливу у споживчу тару, виробник до ввезення повинен подати контролерам оформлений у трьох примірниках податковий вексель. Такий вексель забезпечить виконання зобов'язань платника щодо сплати суми податку, яку розраховують за ставками для цієї продукції, протягом 90 календарних днів з дня його видачі.

Один примірник податкового векселя подають контролерам за місцезнаходженням виробника, другий - контролюючому органу за місцем митного оформлення товарів, а третій залишається у платника податку.

Причому векселедержателем є контролюючий орган за місцем реєстрації векселедавця.

Податковий вексель видають на суму акцизного податку, що справляють при ввезенні товарів. Митне оформлення вищезгаданого алкоголю проводять на підставі копії податкового векселя, авальованого банком та взятого на облік контролерами за місцезнаходженням виробника. Таку копію подає контролюючому органу, який здійснює митне оформлення, виробник засобами електронного зв'язку.

Суму податку, на яку погашається вексель, визначають виходячи з фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією) та ставок податку на готову продукцію, зменшують на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості алкоголю при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва (розливу) готової продукції в межах норм, що затверджені у встановленому порядку.

Скориговану суму податку в податковому векселі сплачують частково при придбанні марок акцизного податку або формуючи унікальні ідентифікатори у період дії такого векселя.

Водночас, інформують у Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, законотворці внесли зміни до Закону № 481/95-BP, які:

  • визначають термін «тютюнова сировина» - цілі рослини тютюну чи його листки у природному стані або у вигляді сушених чи ферментованих листків, цілих чи з відділеною середньою жилкою, обрізаних чи необрізаних, роздавлених чи розрубаних, які відносяться до товарної позиції 2401 згідно з УКТ ЗЕД (включаючи відходи тютюнового листя, тютюновий пил) та призначені для промислової переробки;

  • встановлюють перелік суб'єктів господарювання, які можуть здійснювати виробництво та/або зберігання тютюнової сировини;

  • визначають механізм виключення місць зберігання з Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі - Єдиного реєстру);

  • встановлюють порядок реєстрації обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів;

  • доповнюють перелік підстав для анулювання ліцензій на право виробництва тютюнових виробів;

  • дозволяють суб'єктам господарювання подавати заяви для внесення даних до Єдиного реєстру в електронній формі через електронний кабінет користувача Електронної системи та/або електронний кабінет платника податків.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини