Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ввезення гуманітарки, обмін російських і білоруських рублів – НБУ пом’якшив валютні обмеження

7 лютого 2024, 17:15
875
0
Автор:
Реклама

Національний банк актуалізував низку валютних обмежень з метою, зокрема, приведення їх у відповідність до чинного законодавства.

По-перше, з 01 грудня 2023 року запроваджено новий порядок ввезення гуманітарної допомоги Постановою №953. У зв'язку з цим Нацбанк уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами встановлених НБУ граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога з 01 грудня 2023 року.

По-друге, з 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон № 3498. Ним, зокрема, внесені зміни до Закону про банки. Тому Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських / білоруських рублях, якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог пункту 18 розділу VII Закону про банки.

Умови для здійснення таких операцій:

- якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів російської федерації та республіки білорусь та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до Закону про санкції), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських / білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських / білоруських рублів на іншу валюту;

- продаж (обмін) російських / білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти - російських рублів та білоруських рублів.

Ці та інші технічні зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 05 лютого 2024 року № 17, що набирає чинності 07 лютого 2024 року.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,8 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини