Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неповнолітня дитина отримала подарунок (спадщину): як сплатити ПДФО

Реклама

Нагадаємо, що подарунки, зазначені в п. 174.1 ПКУ, презентовані платнику податку іншою фізособою, оподатковують керуючись правилами, які прописані у розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Причому вартість будь-якого об'єкта спадщини, який не зазначили у пп. 174.2. ПКУ, оподатковують за ставкою - 5% (п. 167.2 ПКУ).

За нульовою ставкою ПДФО оподатковуються об'єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ПКУ).

За сплату ПДФО до бюджету відповідають зазвичай спадкоємці, які отримали спадщину.

Проте обов'язок заповнити та подати податкову декларацію про доходи, які отримала малолітня/неповнолітня особа від її імені покладено на опікуна або піклувальника.

Також, відповідно до п. 99.2 ПКУ грошові зобов'язання малолітніх/неповнолітніх осіб мають виконувати їх батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники) до набуття ними цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) таких спадкоємців і малолітні/неповнолітні при невиконанні грошових зобов'язань дітей несуть також солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов'язань та податкового боргу.

Отже, інформують податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області, батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) при отриманні малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку (спадщини), повинні подати податкову декларацію від її імені та сплатити ПДФО, відповідно до пп. 174.2.2 ПКУ.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини