Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінили Положення про порядок надання гірничих відводів

Реклама

Зміни до Положення про порядок надання гірничих відводів, що затверджені постановою КМУ «Про внесення змін до Положення про порядок надання гірничих відводів» від 09.01.2024 р. № 68 набули чинності.

У оновленому Положенні встановили порядок надання гірничих відводів (частини надр) користувачам на території України для розробки родовищ корисних копалин підземним способом (шахтами та рудниками).

Законотворці внесли до Положення такі зміни:

  • надали зразок заяви на одержання (переоформлення) гірничого відводу (додаток 11);

  • проєкти гірничих відводів відтак розроблятимуть спеціалізовані проектні організації або спеціалізовані підрозділи гірничодобувних підприємств, фізособи - суб'єкти підприємницької діяльності, які мають хоч одного працівника з відповідною спеціальністю 184 «Гірництво» («Маркшейдерська справа», «Розробка родовищ та видобування корисних копалин (за способом видобування - підземний)»;

  • для одержання гірничого відводу підприємство чи громадянин (або уповноважена особа) подаватимуть заявку особисто або надсилатимуть рекомендованим листом з описом вкладення до адміністратора центру надання адмінпослуг або органу, що надає гірничий відвід, після погодження заявки територіальним органом Держпраці (за місцем розташування об'єкта надрокористування);

  • розрахунок меж і розмірів гірничого відводу виконуватимуть в Державній геодезичній референтній системі координат УСК-2000;

  • при консервації гірничодобувного об'єкта на строк більше ніж п'ять років або його ліквідації акт про надання гірничого відводу повертатимуть у 30-денний строк після оформлення актів приймання виконаних ліквідаційних робіт органу, який його надав, або його правонаступнику.

Прийняті зміни, на думку авторів, врегулюють питання надання та переоформлення актів про надання гірничих відводів для розробки родовищ корисних копалин підземним способом.

Також, звернули увагу у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці, Положенням скасували одержання гірничого відводу для розробки родовищ корисних копалин відкритим способом (кар'єрами, розрізами), через свердловини (мінеральні води, вуглеводні), методом вилуговування (солі, бішофіт тощо) та для будівництва і експлуатації підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі на континентальному шельфі та у виключній (морській) економічній зоні.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини