Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємство отримало грант: нюанси оподаткування податком на прибуток

15 лютого 2024, 11:40
633
0
Автор:
Реклама

У випадку отримання та використання платником податку на прибуток безповоротної фінансової підтримки у формі грантів, що не підпадають під визначення бюджетних грантів, ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за такими операціями.

Отже, оподатковування прибутку підприємств при отриманні грантів, що не підпадають під визначення бюджетних грантів здійснюють за правилами бухгалтерського обліку. На цьому наголошують спеціалісти ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Якщо гранти надають в рамках проєктів міжнародної технічної допомоги, то підприємства можуть скористатися пільгою з податку на прибуток.

Порядок отримання права на звільнення від оподаткування операцій, що здійснюються в рамках проєктів міжнародної технічної допомоги, регламентується постановою Кабінету Міністрів України ,,Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги” від 15.02.2002 р. № 153.

Проєкти (програми) підлягають обов'язковій державній реєстрації. Державна реєстрація проєктів (програм) є підставою для акредитації їх виконавців, а також реалізації права на одержання відповідних пільг, привілеїв, імунітетів, передбачених законодавством та міжнародними договорами України. Державну реєстрацію проєктів (програм) провадить Секретаріат Кабінету Міністрів України.

Державну реєстрацію проєкту (програми) підтверджують реєстраційною карткою проєкту (програми), складеною за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 153. У реєстраційній картці проєкту (програми) МТД роблять запис, який містить посилання на статтю міжнародного договору України щодо передбачених пільг.

Звільнення МТД від оподаткування регламентовано статтею 8 Договору між Урядом України та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні від 12.06.2007, який ратифікований Законом № 319-VI.

Розділом 8.01 статті 8 Договору визначено, що усі імпортовані та вироблені в Україні обладнання, матеріали, роботи та послуги, включаючи консультаційні послуги, які використовуються для надання Технічної допомоги або для грантового співфінансування і фінансуються за рахунок Грантових коштів, звільнено від будь-яких податків і зборів або обов'язкових платежів, що стягуються Україною або на території України.

Отже, грант у вигляді коштів, наданий згідно договору з ЄБРР може звільнятися від оподаткування податком на прибуток у разі дотримання вимог Порядку № 153.

Згідно з довідником інших податкових пільг дана пільга з податку на прибуток відображається по коду 11020217.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Гранти в бюджетній установі: облік грошової допомоги».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини