Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшиться число підстав для звільнення з ініціативи роботодавця, зокрема – за колабораціонізм

16 лютого 2024, 09:10
759
0
Автор:
Реклама

Парламентський Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив проєкт Закону щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (законопроєкт №7731) та рекомендував Верховній Раді України прийняти даний законопроєкт в другому читанні та в цілому. Про відповідну ініціативу ми вже розповідали.

У зв'язку з випадками колабораціонізму, зокрема, на підприємствах критичної інфраструктури, законопроєктом пропонується дати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо:

- законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

- працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

«Наразі завдання Верховної Ради України - унеможливити вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку, не допустити їх на роботу на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або об'єктів критичної інфраструктури якими є, зокрема, атомні електростанції, - стверджували нардепи з числа авторів законопроєкту. - Продовження роботи колаборантів на об'єктах критичної інфраструктури становить загрозу інтересам та безпеці не лише України, а і усього світу».

Законопроєктом також вводить поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткову складову правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

- надання працівниками інформації щодо наявних у них зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;

- зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури, буде, відповідно до положень законопроєкту, обов'язковим.

Що треба знати бухгалтеру про надання і оплату відпусток у 2023 році? Усі потрібні матеріали оновлюються у LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини